هدف از این پایان نامه حل تعارضات زناشویی با دو رویکرد زوج درمانی عقلانی عاطفی الیس و واقعیت درمانی گلاسر می باشد.

 

 

در زمینه تعارضات زناشویی و تاثیر هر یک از فنون زوج درمانی عقلانی عاطفی الیس و واقعیت درمانی گلاسر تحقیقاتی در داخل و خارج از کشور انجام گرفته است. اما بدلیل گستردگی منابع و عوامل تعارض و افزایش جنبه های مختلف تعارض در زوجین نیاز به انجام تحقیقات بیشتر و مطالعات عمیقتر در این حیطه همواره محسوس است. لازم به ذکر است که تمامی تحقیقاتی که به بررسی تاثیر فنون زوج درمانی عقلانی عاطفی الیس و واقعیت درمانی گلاسر بر تعارضات زوجین صورت گرفته اند اثر بخش بودن هر دو روش را مورد تائید قرار دادند . همچنین تنها تحقیق یافت شده در زمینه مقایسه دو روش عقلانی عاطفی الیس و واقعیت درمانی گلاسر در حل تعارضات زوجین توسط فرحبخش 1383 صورت گرفته که نتایج حاصل از این پژوهش نیز موید تاثیر هر دو روش مذکور در حل تعارضات زوجین می باشد.

 


در پژوهش حاضر پژوهشگر تلاش کرد تا علاوه بر موارد سنجیده شده در پژوهشهای قبلی ، بدلیل گستردگی عوامل و شرایط تعیین کننده تعارض در زوجین عوامل دیگری نظیر اختلال در ارتباط و تعیین میزان اثربخشی هر یک از روشهای مذکور به تفکیک جنسیت نیز مورد ارزیابی و بررسی قرار گیرد.همچنین لازم به ذکر است که هر یک از دو شیوه عقلانی عاطفی الیس و واقعیت درمانی گلاسر بر جنبه های مختلفی از جمله کاهش تفکرات غیر منطقی، انتخاب عملکرد، مهارتهای اجتماعی، ارتباطهای بین فردی، تغییر سبکهای ابراز هیجان و .... می تواند تاثیر داشته باشد و امکان تحقیقات زیادی در هر یک از این زمینه ها را برای پژوهشگران فراهم سازد.

 

 

        فنون مشاوره برای کاهش تعاضات زناشويی در زوج درمانی به روش عقلانی- عاطفی همان روشهای رایج در مشاوره فردی است. اما بر خلاف دیگران پیروان این نظریه می گویند هنگام استفاده از این فنون باید بین دو گروه زوج که یکی در وضعیت نا خشنودی زناشویی و دیگری در وضعیت آشفته هستند، تفاوت قائل شد. آنها عقیده دارند اگر مشکل زوجین به عدم خشنودی مربوط می شود، به طور همزمان و با هم در یک جلسه مشاوره قرار گیرند. در حالیکه اگر زوجین دچار آشفتگی هستند بهتر است جلسات درمانی به صورت جداگانه برگزار شود(درایدن،1992).

 


      واقعیت درمانی امروزی سریعا روی رابطه ناخوشایند یا فقدان رابطه تمرکز می کند که معمولا علت مشکلات درمانجویان است. امکان دارد درمانجویان از مشکلاتی شکایت کنند که بموجب آنها نتوانسته اند در کاری موفق شوند. واقعیت درمانی روی آنچه که درمانجویان می توانند در روابط کنترل کنند تمرکز دارد. نظریه انتخاب به درمانجویان می آموزد که صحبت کردن از چیزی که آنها نتوانند انها کنترل کنند بی معنی است. اصل بنیادی نظریه انتخاب که درک کردن آن برای درمانجویان اهمیت زیادی دارد این است: تنها فردی را که شما می توانید کنترل کنید خودتان است.(کوری،ترجمه سید محمدی،1385). 

 

 

 

 

 

فهرست مطالب

 رویکرد نظریه عقلانی- عاطفی الیس 32
2-2-1) مروری بر نظریه درمان عقلانی- عاطفی آلبرت الیس33
2-2-2) تعارض های زناشویی و حل آن از دیدگاه درمان عقلانی- عاطفی34
2-2-3)مقایسه باورها و عقاید زوجهای سالم و غیرسالم 36
2-2-4) نارضایتی زناشویی38
2-2-5) رشد ودائمی شدن آشفتگی زناشویی39
2-2-6) فرآيند درمان تعارضهاي زناشويي 40
2-2-7) فنون زوج درمانی در روش عقلانی- عاطفی41
2-2-8) فنون درمانی کاهش تعارض زناشویی42

2-2-9) رویکرد مشاوره ای واقعیت درمانی50
2-2-9-1) مروری بر نظریه واقعیت درمانی گلاسر 50
2-2-9-2) تحول نظریه گلاسر از واقعیت درمانی تا نظریه انتخاب 51
2-2-9-3) مفاهیم اساسی نظریه شخصیت
2-2-9-4) احساسات و نیازهای انسانی
2-2-9-5) مشاوره زناشویی واقعیت درمانی ساخت یافته 
2-2-9-6) مقایسه نظريه عقلانی- عاطفی و نظریه واقعیت درمانی
2-2-9-7) فنون واقعیت درمانی6
2-3) پيشينه پژوهشي 
2-3-1) تحقیقات انجام شده در داخل كشور
 2-3-2) تحقیقات انجام شده در خارج از كشور
2-3-3) جمع بندی و نتیجه گیری

منابع و مآخذ
منابع فارسی    
منابع انگلیسی